Puhutaan ruoasta!
Ruoka on Suomessa avainsana. Tulipa sitten joku ulkomaalta työmatkalle tai muuten vaan lomalle, niin aina kuitenkin syödään. Tämän tekstin aiheena on siis tuoda esiin keskustelua suomalaisesta ruuasta ja sen kulttuurista
Elinvoimainen luonto ja tinkimättömät osaajat loihtivat herkkuja
Suomalainen ruokakulttuuri kumpuaa pohjoisen luonnon mauista ja elinvoimasta, perinteistä, sekä uusista vaikutteista. Pohjoinen luontomme tuottaa makuelämyksiä, joita ei unohda. Villit marjamme, sienet, riistat sekä kalat, ovat mauiltaan voimakkaita ja raikkaita.
Vaikutteet lähinaapureilta on osin kuollut, osin elävää perinnettä ja nykyaikaista keittotaitoa. Joulun ruat ovat enemmän läntistä perinnettä, pääsiäinen taas itäistä. Moni kalaruoka on yhteistä monen Pohjoismaan kanssa.
Erilaisten ravitsemuksellisten haasteiden ratkaiseminen on saattanut suomalaisen terveellisen syömisen osaamisen maailman kärkeen. Tutkimus ja tuotekehitys tuottavat helpotusta erilaisten ravitsemuksellisten ongelmien kanssa kamppailevien arkeen kehittämällä erikoisruokavaliotuotteita ja funktionaalisia elintarviketuotteita. Myös peruselintarvikkeita kehitetään jatkuvasti terveellisempään suuntaan.
Pohjoisen luonnon kulinaarinen sinfonia
Monelle suomalaiselle ja ulkomaalaiselle parhaat ruokaelämykset tulevat luonnosta.
Mustikoilla, puolukoilla, kanttarelleilla kuin tateillakin herkutellaan himokerääjien kodeissa ympäri vuoden. Itse poimitut ja kerätyt marjat ovat monelle ulkomaalaiselle ihmetyksen aihe.
Vapaan sienestämisen ja marjastamisen mahdollistaa jokamiehenoikeudet. Kuka tahansa voi hyödyntää luonnon antimia kunhan sen tekee luontoa ja maanomistajaa kunnioittaen.
Tuhansissa järvissämme kasvaa maukkaita makeanveden kaloja. Merikaloja saadaan Itämeren lahdista. Helposti lunastettava kalastuslupa, tekee vapaa-ajan kalastajien ruokapöytään veden herkkuja.
Itse metsästettyä riistalihaa syödään monissa suomalaiskodeissa. Useimmiten riista-aterialla on hirveä, mutta myös peuraa ja jänistä tarjotaan.
Luonnosta tuotetaan myös erikoisia herkkuja. Esim. koivumahla, kuusen vuosikasvu kerkkä, muuntuvat osaavien harrastajien ja pien jalostajien käsissä juomiksi, siirapeiksi ja muiksi herkuiksi.
Neljän vuodenajan maut
Suomalaisten makujen aarreaitan timantti on neljä selkeää vuodenaikaa.
Suomalaisten talvi ruokailussa on tummia makuja: kellarin vahvistamaa sipulin kirpakkuutta sekä perunan, porkkanan ja lantun kypsää maa aromia. Perinteinen jouluateria kinkkuineen on talven makujen huipentuma.
Keväällä valon lisääntyessä keventyvät suomalaisen ruoka ja mieli. Talven viimeiset varastot ja kevään ensimmäiset tuoreet maut kohtaavat. Alkavan kesän runsaudesta antavat lupauksen myös ensimmäiset yrtit ja luonnonkasvit kuten nokkonen ja voikukka.
Kesällä koko suomi hurahtaa uuden sadon perunoihin, mansikoihin ja herneisiin.
Perunan kanssa tarjotaan yleensä tilliä, silliä , makeita sipuleita ja voita.
Syksyllä kaikkea on yllin kyllin. Taitavin käsin vangitaan syksyn aromit talven iloksi. Hillot, mehut, hapan säilykkeet, kuivatut tuotteet ja pakasteet täyttävät varastot.
Vuodenaikojen mukaan syöminen on kuitenkin vähentynyt aikojen saatossa.
Suomalaiset terveyspommit
Suomailasiin perus raaka-aneisiin perustuva ruokavalio on terveellinen. Ruokavaliomme sisältää paljon ruista ja kauraa, joiden energia auttaa jaksamaan pitkään. Rypsiöljystä ja rasvaisista kaloista saadaan paljon tarpeellisia rasvahappoja sydämen, verisuonten ja ihon hyvinvointiin.
Laadukkaiden raaka-aineiden lisäksi kunnollista perusruokaa ovat mm. maito -ja lihavalmisteet sekä täysjyväleipä.
Superruoka on epävirallinen nimitys luonnollisille raaka-aineille, joilla on epätavallisen korkea ravitsemusarvo. Suomessa esimerkiksi marjat ovat superruokaa, joista mustikka on kansainvälisesti tutkittu.
Monelle ruoka-ainerajoitteiselle on lottovoitto asua Suomessa. Laktoosi-intoleranssista kärsivä löytää lähikaupasta itselleen vähälaktoosisia tai laktoosittomia maitotuotteita.
Keliaakikoille on tarjolla gluteenittomia leivonnaisia.
Ostoskoriin luomua ja lähiruoka
Suomessa on paljon luomumaataloutta.
Kuluttajamarkkinat ovat pienet, mutta kasvavat lamasta huolimatta.
Uudelleen löydetty lähiruoka-ajattelu on ottanut nopeasti tuulta alleen. Suurimmat suomalaisyritykset ovat määritelleet kaiken suomalaisen ruoan lähiruoaksi, pientuottajalle lähimarkkinat ovat muutaman kilometrin päässä tai rajoittuvat oman talousalueeseen. Myös kuluttajan näkökulmasta lähiruoalla on monet kasvot.
Ajatus kestävästä ruokavaliosta tuo luomu-ja lähiruokaan lisää eettisiä ja ekologisia näkökulmia. Säästäväinen raaka-aineiden käyttö, hukkaruoan välttäminen, sesonkien mukainen ruokalisu, kasvisten käytön lisääminen ja lihan kohtuullinen käyttö olivat vielä muutama vuosi sitten vanhanaikaista sodanjälkeistä köyhäilyä ja nipottamista, mutta nyt ne ovat muuttuneet osaksi valistunutta kuluttamista.
Ainutlaatuinen makupaletti
Suomessa ruokakulttuurin lähtökohta on kahtaalla, idässä Laatokan Karjalassa ja lännessä Pohjanlahden rannalla.
Idälle on tyypillistä tuvassa oleva uuni, jossa leivottiin ja haudutettiin ruokia. Leipää leivottiin viikottain, joten pehmeää leipää oli tarjolla koko ajan. Yhä elävää itäistä perintoä ovat karjalanpiirakka, limppu, rahka, smetana, sienet, piirakat ja karjalanpaisti.
Lännessä leipää leivottiin vain muutaman kerran vuodessa, ja se kuivattiin säilyväksi. Niinpä leivät leivottiin ohuiksi ja ruoka oli avotulella keitettyä. Läntisiä ruokia ovat mm. makeat leivät, lihapullat ja kokonainen paisti. Lännessä käsin yleistyi myös kalojen suolaaminen sekä keskieurooppalaiset juuston ja oluen valmistustekniikat. Läntinen ruoka on yhä makeampaa kuin itäinen.
Suomi, Pohoismaa
Kaikkien Pohjoismaiden ruoan makumaailma on kutakuinkin samanlainen. Pohjoismaista ruokaa kuvataan selkeäksi, puhtaaksi ja raikkaaksi. Kaikilla mailla on neljä vuodenaikaa, paljon rantaviivaa ja puhdasta maata. Monet samat marjat, sienet, kalat ja riista ovat kaikkien ominta luonnonantia.
Mutta kuitenkin erojakin on. Kuvaamme omia suomalaisia ruokiamme usein yksinkertaisemmiksi kuin muiden Pohjoismaiden. Suomalainen ruoka onkin usein vähemmän maustettua ja maultaan raaka-ainelähtöisempää, ehkä happamampaakin. Selkeät erot rapeasta pehmeään ovat ominaisia ruokien rakenteelle ja erilaisia rakenteita hyödynnetään moderneissakin ravintola-aterioissa. Suolaa käytetään muita maita niukemmin, mutta se on melko tuore terveysvalistukseen liittyvä ilmiö. Pääasiallisesti leivonnaiset ja jälkiruoat ovat meillä vähemmän makeita ja niiden annoskoot pienempiä kuin muissa Pohjoismaissa.
Suomessa on muitakin omintakeisia ruokia ja tapoja. Vaikka savustaminen on yhteispohjoismaista perinnettä, on se Suomessa huomattavan yleistä. Savustettuja liha- ja kalatuotteita sekä savujuustoa löytyy kaupasta kuin kaupasta. Leipäjuusto, mämmi ja kalakukko ovat herkullisia esimerkkejä omintakeisuudestamme.
Kattaus suomalaista suunnittelua
Klassikot elävät modernissa arjessamme. Kaj Franckin Teema-astiat ovat monelle suomalaisnuorelle yhä ensimmäinen astiasto. Patalappu on usein Maija Isolan Unikko-kuosista valmistettu. Muutenkin Iittala, Marimekko, Aarikka ja Pentik löytyvät lähes jokaisen suomalaiskodin keittiöstä.
Suomalaista ruokaa ja muotoilua kuvataan usein samoin sanoin: selkeää, yksinkertaista ja käytännöllistä. Selkeys ja yksinkertaisuus ruoassa tarkoittavat raaka-aineen maun tunnistettavuutta, yksinkertaisia valmistustapoja ja rauhallista aterian esillepanoa. Samat teemat toistuvat muotoilun materiaalivalinnoissa ja muotokielessä sekä esimerkiksi ravintoloiden niukassa ja kokonaisvaltaisessa suunnittelussa.
Kippis!
Arkisen aterian kyytipoika on usein maito, myös monilla aikuisilla. Se yleistyi jokapäiväiseen käyttöön noin sata vuotta sitten, eli tuore maito ruokajuomana on uudehkoa perinnettä.
Suomalainen olut on nykyään pääasiassa vaaleata ja kirkasta. Sahti edustaa vanhaa suomalaista perinnettä.
Viini on osa uudempaa ruokakulttuuriamme. Rypäleet eivät täällä kasva, mutta maailmanlaajuinen tarjonta pitää harrastajat virkeinä. Viinikulttuuri on innostanut myös kotimaiset marjantuottajat kehittämään alkoholijuomia omista marjoistamme. Tisleet sekä kuohuvien ja makeiden juhlajuomien runsaat aromit antavat kovan vastuksen kansainvälisille kumppaneille.
torstai 26. syyskuuta 2019
keskiviikko 25. syyskuuta 2019
Ruokakulttuuri Etelä- ja Pohjois-Karjala
Karjalaisen ruokakulttuurin ominaispiirteitä
Karjalan keittiö on ollut -ja on edelleen runsas ja monipuolinen.Vieraanvaraisuus
Karjalaiset ovat tunnettuja vieraanvaraisuudestaan. Karjalaistalossa ruokaa ja juomaa tarjottiin useaan otteeseen, vieraan täytyy huomata itse minkä verran voi ottaa vieraanvaraisuutta vastaan. Karjalaiset eivät kyläilleet ilman tuomisia.Perinteiset raaka-aineet
Sienet:
Karjala oli ainoa Suomen maakunnista, jossa kansan parissa käytettiin sieniä ravintona. Yleisiä sieniä, joita käytettiin oli maitosieni ja rousku. Ne suolattiin sekasieniksi. Tuoreista sienistä tehtiin kermalla höystettyä sienisalaattia. Lisäksi karjalaisessa ruokataloudessa käytettiin paljon metsämarjoja.
Kala:
Kala on ollut aina tärkeä osa karjalaisten ravintoa. Kalan kuumasavustaminen umpinaisessa peltipöntössä omaksuttiin karjalaisilta kalastajilta.
Maitoruoat:
Liha:
Tuoretta lihaa syötiin vain teurasaikoina. Muutoin liha oli suolattua, kuivattua tai uunissa palvattua.
Karjalaisia ruokia
piirakat ja kukot:Karjala tunnetaan piirakoistaan. Piirakan ja kukon ero on kuitenkin siinä, että kukon taikinakansi suljetaan päältä, mutta piirakan sivuilta. Piirakkamallit vaihtelivat alueen, kylän ja jopa talon mukaan. Pohjoisessa ja itäisessä Karjalassa olivat yleisiä sultsinat, tsupukat ja supikkaat. Etelämpänä leivottiin umpinaisia piirakoita, joita pohjoisessa nimitettiin kukoiksi.
Karjalanpaisti:
Karjalanpaisti on todennäköisesti tunnetuin karjalainen ruoka karjalanpiirakoiden ohella. Karjalanpaistilla on ollut vanhalla valmistusalueellaan useita nimiä: uunipaisti, lihapotti sekä ruukkupaisti. Entisaikaan liharuoka ei ollut jokapäiväistä ravintoa, vaan se oli kuten piirakatkin pyhänseudun ruokaa.
Karjalaisen ruokakulttuurin leviäminen:
2. maailmansodan jälkeen sadat tuhannet siirtokarjalaiset joutuivat sopeutumaan uusiin ympäristöihin ja rakentamaan elämäänsä uudelleen. Karjalaiset sijoitettiin ympäri maata, kuitenkin niin, että saman paikkakunnan asukkaat sijoitettiin samalle paikkakunnalle jäljelle jääneeseen Suomeen. Heidän mukanaan karjalainen ruokakulttuuri tuli osaksi läntistä Suomea. Siirtokarjalaisten mukana sijoituspaikkakuntalaisille ovatkin levinneet karjalanpiirakka, karjalanpaisti, sienten käyttö, kasvisruoat, kalaruoat, palmusunnuntain virpomislorut sekä kahvin ja teen runsas käyttö.
Hotelliketjut
Hotelliketjuja ovat Best Western, Finlandia Hotels, Hilton, Holiday inn, Lapland Hotels, omenahotellit, Radisson blu, , Scandic Hotels, Sokos Hotels.
Best Western- hotellit
Hotelleja on Oulusa, Hotel Apollo sekä, Hotel Samantta.
Hotellin pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa ja toimitusjohatajana toimii David Kong.
Hotelleja toimii niin suomessa kuin ulkomaillakin.
Hotel Apollo on Oulun keskustassa sijaitseva hotelli. Hotelissa on 70 huonetta, mistä voi valita eri hintaluokan huoneen omalla suihkulla,saunalla tai höyrykylvyllä. Aamiainen sisältyy huoneen hintaan.
Hotel Samantta sijaitsee Haukiputaalla, Hotel Samantta sopii niin liikematkaalle kuin lomailijallekkin. Samanttan Pub on Haukipuutaan yöelämän keskipiste.
Mielestäni nuo hotellit ei sopisi lapsiperheille sillä, paikoissa on vilkasta yöelämää, mutta jos veisin lapsiperheen jompaankumpaan hotelliin, olisi se Hotel Apollo.
Finlandia - Hotels
Finlandia- hotelleja o yhteensä 16 kappaletta, jotka sijaitsevat lähinnä lähellä kasvukeskuksia. Hotelleja löytyy siis kaikenlaisille matkaajille, löytyy kylpylähotelleja, lomahotelleja, keskustahotelleja sekä kokoushotelleja. Kaikissa hotelleissa kuuluu huonehintaan aamiainen, wi-fi yhteys sekä maksuton pysäköinti.
Hotelleja on mm. Harjavallasssa, Helsingisä, Imatralla, Oulussa ja Riihimäellä.
Hotellin toimitusjohtaja on Kari pauloaho.
Hotellit sopivat mielestäni niin perheille, kuin työnsä puolesta matkaaville.
Hilton
Hilton hotelleja on pääasiassa ulkomailla, mutta suomesta näitä löytyy kolme.
Hilton Helsinki Kalastajatorppa,sijaitsee Munkkiniemessä meren rannalla. Hotellisa on lähes 240
huonetta, kuntosali, saunatilat, uima-allas, hieroja sekä ravintola Meritorppa. Tämä hotelli sopii enemmän kaupunkilomailijalle. Hotelli on vain 15minuutin matkan pästä Helsingin keskustasta ja hotellin ympärillä on upeat lenkkeilymaastot.
Hilton Helskinki Strand, sijaitsee Hakaniemessä meren rannalla. Hotellissa on 8 kerrosta ja 192 huoneistoa. Sieltä löytyy myös kuntosali, saunatilat, uima-allas ja hieroja. Tänne hotelliin tulisin, jos olisi vaikka kokous pidettävänä tai haluaisin tulla kaupunkilomalle, mutta en niinkään ehkä lasten kanssa.
Hilton Helsinki-Vantaa Airport, sijaitsee terminaalien välittömässä yhteydessä. Hotelli on 7 kerroksinen ja siinä on 330 huoneistoa. Kiinteistö on Finavian tytäryhtiö Lentoasemakiinteistot Oyj. Tämä sopii ennemminkin matkaajalle, jolla lähtee lento aikaisin aamulla, tai on tullut lento myöhään yöllä eikä jaksa enään lähteä yötä vasten ajamaan kotiin.
Ketjun perustaja on Conrad Hilton.
Holiday Inn
Hotelli on maailmanlaajuinen, jonka omistaa nykyisin Brittiläinen pörssiyhtiö Intercontinental Hotels Group PLC.
Hotelleja löytyy suomesta yhteensä viisi, neljä Helsingistä ja yksi Tampereelta.
Holiday Inn - Tampere, sijaitsee rautatieaseman läheisyydessa, eli on loistava valinta jos täytyy junalla matkustaa jonekkin. Mutta myös lapsiperheet ovat erittäin tervetulleita. Lapsille on tarjolla yllätyksiä, erikoisherkkuja aamiaisella ja muuta mukavaa.
Hotellista voi myös kesäisin ostaa rannekkeita Särkänniemeen.
Holiday Inn Helsinki-Vantaa Airport
Hotelli on lentokenttä hotelli, mutta miksei sinne voisi mennä muuten vaan. Hotellilta on n. 10 minuutin kävelymatka kauppakeksus Jumboon, sekä Jumbon välittömässä läheisyydessä toimii Flamingo Spa- vesipuisto.
Vaikka hotelli onkin lentokentän läheisyydessä, niin hotelli on hyvä myös lapsiperheille.
Lapland Hotels
Suomalainen hotelliketju, johon kuuluu 15 hotellia Lapin maakunnan alueella ja kaksi kaupunki hotellia Oulussa ja Tampereella. Keväällä 2018 avattiin 18. hotelli Helsinkiin.
Hotelliketju syntyi kun vuonna 2002, kun kaksi matkailualan yritystä yhdistyi.
Omenahotellit
Suomalainen hotelliketju joka perustuu sijaintiin keskustassa ja alhaisiin hintoihin.
Omenahotelleja on Helsingissä, Tampereella, Seinäjoella, Turussa, Vaasassa ja Jyväskylässä.
Omenahotelissa on ns. itsepalvelu eli esim. ei ole respaa, vaan käytössä on ovikoodit.
RadissonBlu
RadissonBlu on kansainvälinen hotelliketju, jolla on 435 hotellia 61 eri maassa.
Suomessa hotelleja on Helsingissä, Espoossa, Turussa, Oulussa, Vaasassa ja Tampereella.
Radisson Blu toimii suomessa franchise-periaatteella (kuuluvat S-ryhmän)
Scandic Hotels
Scandic on pohjoismainen hotelliketju, joka on perustettu 1960- luvulla ruotsissa, mutta saapui suomeen 1990- luvun alkupuolella.
Scandicilla on 280 hotellia 6 eri maassa, joista 55 on suomessa 31 eri paikkakunnalla.
Sokos Hotels
Sokos hotelleja on suomessa 44, 31 eri paikkakunnalla. Hotelleja on myös Virossa kaksi (Tallinna) ja Venäjällä kolme (Pietari).
Sokos Hotels kuuluu myös S-ryhmään.
Best Western- hotellit
Hotelleja on Oulusa, Hotel Apollo sekä, Hotel Samantta.
Hotellin pääkonttori sijaitsee Yhdysvalloissa ja toimitusjohatajana toimii David Kong.
Hotelleja toimii niin suomessa kuin ulkomaillakin.
Hotel Apollo on Oulun keskustassa sijaitseva hotelli. Hotelissa on 70 huonetta, mistä voi valita eri hintaluokan huoneen omalla suihkulla,saunalla tai höyrykylvyllä. Aamiainen sisältyy huoneen hintaan.
Hotel Samantta sijaitsee Haukiputaalla, Hotel Samantta sopii niin liikematkaalle kuin lomailijallekkin. Samanttan Pub on Haukipuutaan yöelämän keskipiste.
Mielestäni nuo hotellit ei sopisi lapsiperheille sillä, paikoissa on vilkasta yöelämää, mutta jos veisin lapsiperheen jompaankumpaan hotelliin, olisi se Hotel Apollo.
Finlandia - Hotels
Finlandia- hotelleja o yhteensä 16 kappaletta, jotka sijaitsevat lähinnä lähellä kasvukeskuksia. Hotelleja löytyy siis kaikenlaisille matkaajille, löytyy kylpylähotelleja, lomahotelleja, keskustahotelleja sekä kokoushotelleja. Kaikissa hotelleissa kuuluu huonehintaan aamiainen, wi-fi yhteys sekä maksuton pysäköinti.
Hotelleja on mm. Harjavallasssa, Helsingisä, Imatralla, Oulussa ja Riihimäellä.
Hotellin toimitusjohtaja on Kari pauloaho.
Hotellit sopivat mielestäni niin perheille, kuin työnsä puolesta matkaaville.
Hilton
Hilton hotelleja on pääasiassa ulkomailla, mutta suomesta näitä löytyy kolme.
Hilton Helsinki Kalastajatorppa,sijaitsee Munkkiniemessä meren rannalla. Hotellisa on lähes 240
huonetta, kuntosali, saunatilat, uima-allas, hieroja sekä ravintola Meritorppa. Tämä hotelli sopii enemmän kaupunkilomailijalle. Hotelli on vain 15minuutin matkan pästä Helsingin keskustasta ja hotellin ympärillä on upeat lenkkeilymaastot.
Hilton Helskinki Strand, sijaitsee Hakaniemessä meren rannalla. Hotellissa on 8 kerrosta ja 192 huoneistoa. Sieltä löytyy myös kuntosali, saunatilat, uima-allas ja hieroja. Tänne hotelliin tulisin, jos olisi vaikka kokous pidettävänä tai haluaisin tulla kaupunkilomalle, mutta en niinkään ehkä lasten kanssa.
Hilton Helsinki-Vantaa Airport, sijaitsee terminaalien välittömässä yhteydessä. Hotelli on 7 kerroksinen ja siinä on 330 huoneistoa. Kiinteistö on Finavian tytäryhtiö Lentoasemakiinteistot Oyj. Tämä sopii ennemminkin matkaajalle, jolla lähtee lento aikaisin aamulla, tai on tullut lento myöhään yöllä eikä jaksa enään lähteä yötä vasten ajamaan kotiin.
Ketjun perustaja on Conrad Hilton.
Holiday Inn
Hotelli on maailmanlaajuinen, jonka omistaa nykyisin Brittiläinen pörssiyhtiö Intercontinental Hotels Group PLC.
Hotelleja löytyy suomesta yhteensä viisi, neljä Helsingistä ja yksi Tampereelta.
Holiday Inn - Tampere, sijaitsee rautatieaseman läheisyydessa, eli on loistava valinta jos täytyy junalla matkustaa jonekkin. Mutta myös lapsiperheet ovat erittäin tervetulleita. Lapsille on tarjolla yllätyksiä, erikoisherkkuja aamiaisella ja muuta mukavaa.
Hotellista voi myös kesäisin ostaa rannekkeita Särkänniemeen.
Holiday Inn Helsinki-Vantaa Airport
Hotelli on lentokenttä hotelli, mutta miksei sinne voisi mennä muuten vaan. Hotellilta on n. 10 minuutin kävelymatka kauppakeksus Jumboon, sekä Jumbon välittömässä läheisyydessä toimii Flamingo Spa- vesipuisto.
Vaikka hotelli onkin lentokentän läheisyydessä, niin hotelli on hyvä myös lapsiperheille.
Lapland Hotels
Suomalainen hotelliketju, johon kuuluu 15 hotellia Lapin maakunnan alueella ja kaksi kaupunki hotellia Oulussa ja Tampereella. Keväällä 2018 avattiin 18. hotelli Helsinkiin.
Hotelliketju syntyi kun vuonna 2002, kun kaksi matkailualan yritystä yhdistyi.
Omenahotellit
Suomalainen hotelliketju joka perustuu sijaintiin keskustassa ja alhaisiin hintoihin.
Omenahotelleja on Helsingissä, Tampereella, Seinäjoella, Turussa, Vaasassa ja Jyväskylässä.
Omenahotelissa on ns. itsepalvelu eli esim. ei ole respaa, vaan käytössä on ovikoodit.
RadissonBlu
RadissonBlu on kansainvälinen hotelliketju, jolla on 435 hotellia 61 eri maassa.
Suomessa hotelleja on Helsingissä, Espoossa, Turussa, Oulussa, Vaasassa ja Tampereella.
Radisson Blu toimii suomessa franchise-periaatteella (kuuluvat S-ryhmän)
Scandic Hotels
Scandic on pohjoismainen hotelliketju, joka on perustettu 1960- luvulla ruotsissa, mutta saapui suomeen 1990- luvun alkupuolella.
Scandicilla on 280 hotellia 6 eri maassa, joista 55 on suomessa 31 eri paikkakunnalla.
Sokos Hotels
Sokos hotelleja on suomessa 44, 31 eri paikkakunnalla. Hotelleja on myös Virossa kaksi (Tallinna) ja Venäjällä kolme (Pietari).
Sokos Hotels kuuluu myös S-ryhmään.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)