keskiviikko 28. marraskuuta 2018

marjatehtävä

TYRNI
Suomen suurin Tyrinin viljelyalue on Suupohja. Suomessa Tyrni kasvaa lähinnä luonnonvaraisena kivisillä merenrannoilla. Tyrni kasvaa pensaana tai pensasuuna n. 0,5-5m korkeaksi.


Alkuruoka/juoma

Tyrnikiisseli

Ainekset

300 g
tyrnimarjoja
1,5 dl
sokeria
6 dl
vettä
2 rkl
perunajauhoa
0,5 dl
kylmää vettä suurustuksen sekoittamiseen
2 tl
vaniljasokeria
Vaniljakastike:
4 rkl
sokeria
4
kananmunan keltuaista
3 dl
kiehuvaa maito-kermaseosta (puolet maitoa ja puolet kermaa)
0,5 tl
maissi- tai perunajauhoja
1
halkaistu vaniljatanko

Valmistusohjeet

  1. Keitä tyrnimarjoja, sokeria ja vettä muutaman minuutin. Paseeraa siivilän läpi niin, että siemenet ja kuoret jäävät siivilään ja saat tasaisen nesteen.

    Voit myös sekoitaaa kaiken sauvasekoittimella. Siemenissä on paljon terveellisiä öljyjä.
  2. Sekoita perunajauhot kylmään veteen ja suurusta sillä kiehuva kiisseli. Keitä miedolla lämmöllä 3 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Lisää lopuksi vaniljasokeri. Anna jäähtyä.

    Tarjoile vaniljakastikkeen kanssa.
  3. Kastikkeen valmistus: Sekoita kaikki aineet keskenään ja sekoita hyvin. Lämmitä seos kiehumispisteeseen koko ajan sekoittaen. Jäähdytä. Poista vaniljatangot ennen tarjoilua. 



Juomana tyrnimehu
  • 6 dl tyrnimarjoja
  • 6 dl vettä
  • 3 dl Dansukker Ruokokidesokeria
  • 1 rkl Dansukker Vaniljasokeria

Mittaa marjat, vesi ja sokerit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua poreillen noin 10 minuuttia. Sekoita välillä. Kuori vaahto. Siivilöi mehu ja pullota pestyihin, kuumennettuihin pulloihin. Säilytä viileässä.
https://www.dansukker.fi/fi/resepteja/tyrnimehu.aspx
Pääruoka

Jäniksen filee, tyrnikastike ja basilikaperuna

Ainekset

600 g
jäniksen fileetä
valkopippuria
suolaa
Kastike:
1/2 l
tummaa riista- tai lihalientä
1/2 dl
sokeria
1 1/2 dl
tyrnimehua
1/2 kpl
sipulia
2 oksaa
tuoretta timjamia
1 oksa
rosmariinia
suolaa
2 tl
punaviiniä
2 tl
maizenaa
Basilikaperuna:
400 g
perunoita, esim. asterix

  1. Valmista kastike. Paahda sokeri ja lisää lihaliemi, tyrnimehu ja mausteet. Keitä noin 20 minuuttia hiljaisella tulella. Siivilöi ja suurusta punaviini-maizena seoksella.
  2. Basilikaperuna:
    Sekoita hienonnettu basilika pehmennetyn voin joukkoon. Viipaloi kuoritut perunat aivan ohuiksi viipaleiksi. Lado uuniastiaan ja sivele basilikavoilla. Kypsennä uunissa 180 asteessa noin 10 minuuttia.
  3. Paista jäniksen filee parilapannulla. Nosta laudalle ja hiero pintaan suolaa ja valkopippuria. Anna vetäytyä keittiöliinan alla noin 5-10 minuuttia.
  4. Juomasuositukset:

    Castillo de Molina Chardonnay

Jälkiruoka

Tyrni-valkosuklaakakku

Ainekset

Tyrnihyytelö
2 dl
tyrnimehua
3
liivatelehteä
1 dl
vettä
1,5 dl
sokeria
Valkosuklaatäyte
200 g
valkosuklaata
3
liivatelehteä
5 dl
kuohukermaa
2
munaa
1 rkl
rommia
1 rkl
triple sec -likööriä

Valmistusohjeet

  1. Tyrnihyytelö:
    Liota liivatteet kylmässä vedessä 10 min ajan. Sekoita sillä aikaa tyrnimehu, vesi sekä sokeri ja kiehauta ne kattilassa. Lisää pehmeät liivatteet, joista on puristettu vesi pois, kuumaan nesteeseen ja kaada sekoitettu seos 24cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa 2 tuntia, kunnes seos on hyytynyt täysin.
  2. Valkosuklaatäyte:
    Liota liivatteet kylmässä vedessä 10 minuutin ajan. Sulata myös suklaa vesihauteessa hitaasti. Vaahdota kerma sekä kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi eri kulhoissa. Kiehauta liköörit ja sekoita liivatteet tuohon kuumaan nesteeseen.

    Sekoita munavaahto hellästi suklaaseen ja kaada kuuma liivateseos ohuena nauhana joukkoon. Sekoita täysin tasaiseksi ja lisää lopuksi joukkoon kermavaahtoseos. Sekoita koko täyteaines varoen sekaisin ja kaada tyrnihyytelön päälle. Vuoraa vuoka kelmulla ja anna hyytyä 5 tuntia tai seuraavaan päivään.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti